Sponsoring

Hoe kunt u sponsoren?

Sponsoring komt voor in vele vormen. De directe instrumenten om een sport te beoefenen (schoenen, rackets, ski’s) worden vaak al (deels) vergoed door een gespecialiseerd merk uit de sport zelf. Door de verbintenis met een betreffende sport herkennen dat soort merken al vroeg wat de veelbelovende talenten zijn en willen ze die dan ook graag zien slagen in of met hun merk. Helaas komt een atleet met een racket alleen niet ver. Er moet getraind worden, reis- verblijf-, en inschrijfkosten worden gemaakt, en in een ideaal geval zelfs een klein team worden onderhouden en meegenomen om een atleet de best mogelijke prestatie te laten leveren. Simpel gezegd is een sponsorovereenkomst bestaande uit een financiële bijdrage daardoor vaak het prettigst. Hierdoor heeft de atleet met al zijn of haar expertise de vrijheid om de beste keuzes te maken.

Er bestaan echter ook creatieve invullingen, zo zou de sponsoring ook kunnen bestaan uit het leveren van een vervoersmiddel (en maakt de sporter al rondrijdend reclame!). Ook veel voorkomende varianten zijn het aanbieden van levensmiddelen of kleding en accessoires. De belangrijkste afwegingen voor een sporter bij het in zee gaan met een sponsor zijn of het merk past bij zijn of haar persoonlijkheid en of de bijdrage daadwerkelijk helpt bij het bereiken van de sportieve doelen.

Onze aanpak

1. Kennismaking

Alles draait om een goede match tussen uw organisatie en de atleet. Daarom plannen we eerst een kennismakingsgesprek. Als u een specifieke atleet op het oog hebt direct met hem/haar, als u nog op zoek bent naar de best passende sport kunnen wij u daarbij adviseren.

2. Afspraken

Hoewel we gebruik maken van prijstabellen om een transparente indicatie te leveren van de verschillende sponsorbedragen en de tegensprestatie, voeren we graag het gesprek om te komen tot afspraken die het beste passen bij de specifieke atleet – merk wisselwerking.

3. Terugkoppeling

Sponsoring gaat uit van prestaties die twee kanten op gaan. In lijn met de gemaakte afspraken zorgen we daarom voor regelmatige terugkoppeling zodat we een duurzame relatie op kunnen bouwen.

Sporter, Sponsor, Sport

Als sponsor van een atleet of team bent u onderdeel van een dynamiek van drie elementen die elkaar wederzijds nodig hebben en versterken. Die elementen zijn: sporter, sponsor, sport.

Een professioneel sporter is afhankelijk van ondersteuning om materialen, trainingen, reizen, verblijf en überhaupt de tijd voor een fulltime sportbestaan te kunnen bekostigen. Die ondersteuning kan bestaan uit sponsoring door financiële of materiële bijdragen door bijvoorbeeld bedrijven of personen. Daarnaast is de volledige infrastructuur van een sport een belangrijk onderdeel. Zo is voldoende prijzengeld belangrijk om een competitieve en doorlopende aanwas van sporters te realiseren. Ook belangrijk is de populariteit en dus zichtbaarheid van de sport; dit zorgt er namelijk ook weer voor dat het interessant is voor sponsoren om sporters te ondersteunen door het podium dat zij krijgen.

Voor individuen als sponsor is een liefde voor een bepaalde sport en band of gevoel bij een specifieke sporter vaak genoeg om een bijdrage te leveren. Voor bedrijven gaat het meestal verder. Als commerciële organisatie is het van belang om te zorgen voor onderscheid ten opzichte van concurrenten. Het creëren van een duidelijke identiteit is hiervoor essentieel en associatie met een sporter en/of sport vaak een eerste keuze. De atleten spreken namelijk tot de verbeelding, vervullen dromen die niet voor iedereen zijn weggelegd en roepen passie en betrokkenheid op bij fans. Het verbinden met een sporter of sport met kenmerken die bij de bedrijfsidentiteit passen roepen daardoor een enorm positieve associatie op met uw merk bij de fans van de betreffende sporter. Sporters spreken door hun vaardigheden ook nog meer tot de verbeelding als gezicht van uw organisatie dan een traditioneel model of influencer.
Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn de waaghalzen die Red Bull ondersteunt om stunts uit te voeren, ski kampioen Aleksander Aamodt Kilde die als gezicht van BOSS een nieuw publiek aanspreekt voor het modemerk.

De meeste sporten zelf danken hun succes niet volledig aan het spektakel van de sportevenementen maar zijn even afhankelijk van alle deelnemers en sponsoren. Zonder een brede basis aan sporters die alles geven om de beste te worden bestaan ook de strijd, emoties, overwinningen en verliezen waar wij allen zo van houden niet. In elke sport zijn hierdoor verschillende niveau’s ingericht, om talenten te laten wennen en opwerken naar de hoogste klasse en uiteindelijk hopelijk de top van de Olympus. Tegelijkertijd is er geen sport die functioneert zonder sponsoren. De inkomsten van sponsoren maken het mogelijk dat er kan worden geïnvesteerd in accommodaties, dat uitzendingen en materiaal continu kunnen worden doorontwikkeld en dat de helden en heldinnen de kans krijgen om op te staan en gezichten te geven aan een discipline.

dream

joeri@dreamgmt.com

Copyright © 2024 Dream. All Rights Reserved.